Bitcoin Nedir, Bitcoin Kripto Para Hakkında Bilgiler

Bitcoin herhangi bir ülkenin kontrölünde olmayan bir nevi digital sanal elektronik para birimidir. Aynı şekilde herhangi bir resmi kuruluş veya merkez bankası ile de bağlantısı yoktur. Bitcoin elle tutulamayan bir sanal para birimidir. Bitcoin Satoshi Nakamoto tarafından 3 Ocak 2009 yılında ortaya çıktı. Yaratıcısı veya yaratan grubun adı Satoshi Nakamato olarak ifade ediliyor. 2016 yılında Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamato lakabını kullandığını duyurdu. Bitcoinlerin ilk işlemlerine ait bazı kanıtlar da sunsa da hala birçok kişi buna inanmıyor. C.Wright adlı işadamının da bu ekipten biri olabileceği fakat gerçek kişi olmayabileceğinden bahsediyorlar. Gerçekten de bu kadar kapsamlı bir fikrin tek bir kişiden çıkmış olmasını birçok kişi kabul edemiyor ve bunun bir ekip işi olabileceğini söylüyorlar. Birçok farklı senaryo da Bitcoin hakkında ortaya atılmaktadır.

Bitcoin'in sembolü: ฿, kısaltması: BTC olarak ifade edilmektedir.

Bitcoinin en küçük birimine yaratıcısından esinlenerek Satoshi adı verilmiştir.

0,00 000 001 (yüz milyonda 1) BTC = 1 Satoşi veya

100.000.000 Satoshi = 1 BTC  (yüz milyon satoshi 1 adet bitcoin etmektedir).

Satoshi hakkında daha detaylı bilgiler için Satoshi Nedir? 1 Bitcoin Kaç Satoshi Eder? Güncel Satoshi Fiyatı bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Bitcoin Çalışması Nasıldır?

Bitcoin, yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanıyor. Bu noktada Proof of Work bitcoin altyapısının yarattığı bir çalışma prensibi olarak dikkat çekiyor. Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC (şu anda 25 BTC) ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin'ler emisyona sürülmüş olur. Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor (%51 saldırısı hariç) bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülür (50,25,12.5,...).

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Para yaratma işlemine madencilik (mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere "madenci" denilmektedir.

Sistemin ilk bloğunun adı "genesis block" olarak isimlendirilmiştir ve 4 ocak 2009'da üretilmiştir. Bunun gibi bloktaki ilk işlem özel bir işlemdir ve yeni para bloğu yaratan tarafından başlatılır. Bu, ağa madencilerin katılmaları için bir teşvik sistemidir, bu sayede parayı basacak merkezi bir otoriteye sahip olmayan sisteme, para, istenildiği gibi dağıtık olarak girebilmektedir. Madenciler bu şekilde, hem sisteme yeni bitcoinler üretip sürerek hem de bekleyen işlemleri gerçekleştirme hizmetleri karşılığında sistemden bitcoin alarak kazanç sağlamaktadırlar. Yeni paranın sisteme düzenli olarak eklenmesi altın madencilerinin altın bularak dolaşıma sokmalarına benzetilmektedir, madencilik ismi de buradan gelmektedir. Mevcut süreçte madenciler, her yıl dolaşıma girecek olan bitcoin miktarını azalan ve öngörülebilir bir oranla üretmeye devam etmektedirler. Sistemde, toplamda 21 milyon bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar üretim devam edecektir, ardından üretim süreci duracak ve madenciler sadece işlem masrafları üzerinden desteklenmeye devam edilecektir.

Şu anda bitcoin üretme işlemi çok maliyetli özel donanımlar gerektiren yüksek işlem gücüne sahip özel ekipmanlar (sadece matematiksel işlem yapmak için üretilen çok özel bitcoin mining cihazları) ile yapılmaktadır. Eskiden çok basit bir bilgisayar ile üretilen bitcoin artık sadece çok profesyonel cihazlara sahip kişiler tarafından üretilmektedir. Evinizdeki bilgisayarın ekran kartı veya işlemcisi ile üretilebilecek başka digital sana para birimleri de mevcuttur.

Bitcoin Değeri Nasıl Belirleniyor?

Bitcoin'in değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep artınca fiyatı artmakta, düşünce de azalmaktadır. Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır. Bitcoin'in piyasa değeri önündeki en büyük tehditler; teknik zorluklar, ülkelerin bu paraya olan yaklaşımına bağlı mevzuat değişiklikleri ve insanların bu paraya olan istek ve güveninin olumsuz yönde değişmesidir. Resmi olarak ülkeler tarafından desteklenir hale gelirse bitcoinin fiyatının epey artacağını piyasayı takip edenler ifade etmektedirler. Örneğin 2017 yılında öncelikle Japonya ve daha sonra Güney Kore resmi olarak bitcoini tanımıştır ve resmi ödeme aracı olarak kullanmaya başlamıştır.

Bitcoin dışındaki diğer digital para birimlerine genel olarak altcoin (alternatif coin adından gelmektedir ) adı verilmektedir. 2017 yılı içinde bazı altcoinlerin devletler tarafından desteklenmesi de söz konusu olmaktadır. Örneğin Estonya kendi alt coini estcoin i piyasaya sürmeye hazırlanmaktadır. Rusya da ethereum adlı alternatif digital para birimine destek sağlamakta ve ayrıca diğer bir başka altcoin üretmek için çalışmalara başlamıştır. Amerika her ne kadar bu tip digatal para birimlerine şu ana dek mesafeli kalsa da her an kendi kripto para birimini de ilan edebilir, duyumlara göre bu yönde bazı çalışmalar yürütüyor olabilirler.

Bitcoin teknolojisi hakkında ve geliştiricileri hakkında daha fazla detaylı bilgilere erişmek için https://bitcoin.org adresine gidebilirsiniz.

Satoshi Nakamato gerçek kimliği hakkında haberler için aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz;

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/05/160502_bitcoin_craig_wright

http://www.turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=52953

Ethereum Nedir

Bitcoinini Altcoin Alarak ve Satarak Artırabilirsin. Altcoin Al/Sat Ticareti İçin Hemen Tıkla ve Kripto Para Borsasına Üye Ol, #BTC #ETH #ETC #LTC #NEO #IOTA #XRP #WAVES #XZC #TRX #XMR #XLM #XEM #QTUM #DASH #ZEC #ADA #BCC #BTG Alımı Yapabilirsiniz, Üstelik Şimdi Türk Lirası ile Doğrudan Satın Alma Seçeneği ile.


CEX.IOBitcoinExchange